Top 2000 (stemlijstje en waarom)

2020 is een gek jaar en 2020 heeft me bewuster dan ooit naar muziek laten en leren luisteren.
En van muziek is het maar een heel klein bruggetje naar de lijst der lijsten die elk jaar afsluit. De Top2000. Een evenement wat voor ons inmiddels een deel van ons leven is geworden. Erik en ik kennen ons sinds 2011 en sinds 2011 hebben we alleen in 2012 en 2017 het café niet bezocht. Maar zoals het er nu naar uitziet, moeten we aan dat lijstje 2020 toe gaan voegen.

Deze week is de stemweek en dit jaar wilde ik een lijst maken met muziek die mij raakte dit jaar. En dan niet zozeer door herinneringen, maar door het jaar. (En mss ook wel door herinneringen..)
En zo kwam ik tot het volgende lijstje en het waarom.

Master KG Jerusalema
-Voor mij met stíp het nummer van 2020. Een nummer wat door vele ziekenhuizen, zorgorganisaties en hulpverlenende instanties werd aangegrepen om verbroedering en verbinding te laten zien. Iets wat in dit jaar zo enorm hard nodig is en was. En wat we ook in het komende jaar nog hard nodig gaan hebben.
Neet Oét Lottum Hald Mich ’s Vas
-Er gaat eigenlijk geen stemlijst voorbij zonder dat ik op dit nummer stem. Het nummer grijpt me altijd aan. De oorspronkelijke gedachte achter het liedje vind ik prachtig, maar ook gewoon het feit dat iedereen het af en toe gewoon nodig heeft om af en toe vastgehouden te worden.
En net dat werd steeds lastiger. Even bij Pap en Mam op bezoek kon niet. De meiden konden niet naar Opa en Oma en ik kon mijn beste vriendin niet steunen zoals zij dat nodig had. Die arm om haar heen en er echt voor haar zijn. En eigenlijk had ik zelf ook gewoon iemand nodig die me vasthield…
Claudia de Breij Mag Ik Dan Bij Jou
-Ons liedje en wat hebben we dit jaar vaak gegrapt dat ze er maar een parodie op moest maken, want nee. Je mag niet bij mij. We mogen met ons gezin bijelkaar en verder… En juist daarom is dit nummer nog raker dan ooit.
James Blunt 1973
-Even uit de corona-modus. Het liedje van Ymke-Simona. Simpel, eenvoudig. Gewoon haar liedje en daarom moet ie erin.
Bryan Adams Heaven
-En zo dus ook het liedje van Xanne. “Cause baby you’re all that I want, when you’re lying here in my arms… “
Reinhard Mey Als De Dag Van Toen
-Zo’n typisch liedje wat ik al sinds jaar en dag uit mijn hoofd meezing en wat in een jaar als dit ineens binnenkomt en wat me dit jaar deed beseffen (Sorry, lekker slijmerig) hoeveel ik eigenlijk van Erik hou. Ik hou nog meer van jou, als toen.. die dag…
Stef Bos Papa
-Dit jaar was geen goed jaar voor de gezondheid van Pap en heeft Pap, Mam en ons allemaal flink op de proef gesteld. En natuurlijk wist ik al dat ik op Pap leek en natuurlijk wist ik al dat ik van Pap hield, maar dit jaar,de periode dat Pap in het ziekenhuis lag ben ik me nog meer gaan beseffen hoeveel ik op Pap lijk, hoe hard ik Pap (en Mam) nog nodig heb. En hoe enorm veel ik van hem hou…
Marco Borsato Mooi
-Als 2020 iets heeft laten zien is dat men in maart t/m juni als een huis achter de zorg stond en daarna niks anders kon doen dan sceptisch zijn. En eigenlijk wil ik aan die mensen dit nummer laten horen. Aan de mensen die klagen over alles. Aan de mensen die zeggen dat we niks meer mogen en niks meer kunnen en niks meer hebben. Luister eens naar dit liedje en besef dan eens. Is er echt niks meer of wil je het gewoon niet meer zien?
Duncan Laurence Arcade
-Onze Duncan. Hij bracht ons het Eurovisie Songfestival! En Corona blies t af. Maar 2021 wordt het jaar waarin we het nog een keer mogen presenteren! Dé happening!
3JS De Toekomst
-In februari zaten Erik en ik in Helmond bij de theatertour van de 3Js. We hoorden dit nummer en het leek alsof het voor ons geschreven was. “Zo rijden we de toekomst. Ik heb nog wel een weg te gaan. We bewegen, maar we cruisen niet. We vechten om de linkerbaan. Er is wellicht een wonder nodig om te komen, waar we naartoe willen gaan, maar we doen het op gevoel. Het beste moet nog komen!”
We wisten wat er al achter ons lag en we wisten ook dat de toekomst niet zonder hobbels zou zijn, maar dat we er zouden komen. En wat was t waar!

Alain Clark Deze is voor jou
-Speciaal voor Radio2 werd aan Alain Clark gevraagd om een liedje te schrijven voor de zorg. Hij deed dat met zoveel verve en dit nummer is raak van het eerste tot het laatste woord.
Guus Meeuwis Was jij maar hier
Over gemiste feestjes, concerten en alles watweniet meer samen konden doen in 2020. Treffend geschreven en gezongen door Guus.

Met de stemlijst klaar en verzonden, denken we terug aan een geslaagd Top2000-cafe in 2019 en kijken we vooruit naar een fantastische lijst in 2020. Laat maar komen die feestdagen!

Samen met Emmely de Wildt